Noutăți
08.09.2021
Există mai multe motive pentru producția în exces de sebum de către glandele sebacee din scalp. Cel mai des, această problemă este determinată de îngrijirea neadecvată a scalpului, adică un șampon ales greșit și frecvența spălării...
Există mai multe motive pentru producția în exces de sebum de către glandele sebacee din scalp. Cel mai des, această problemă este determinată de îngrijirea neadecvată a scalpului, adică un șampon ales greșit și frecvența spălării nepotrivită pentru tipul de scalp. Spălarea frecventă a scalpului cu detergenți puternici duce la îndepărtarea agresivă a barierei hidrolipidice a pielii, ceea ce duce la piele care încearcă să se protejeze împotriva uscării prin stimularea glandelor sebacee, pentru a produce sebum în scopul refacerii rapide a barierei îndepărtate. După o perioadă de timp, glandele sebacee se obișnuiesc să aibă activitate intensivă, ceea ce duce la piele uleioasă cronică. Seboreea este adesea o consecință a aplicării de produse cosmetice agresive pe scalp - balsamurile de păr, care ar trebui aplicate doar pe firul de păr, uleiuri sau alte preparate, care nu sunt destinate pentru îngrijirea scalpului.
O cauză comună a seboreei este expunerea la temperaturi înalte, care stimulează activitatea glandelor sebacee. Cauzele seboreei sunt observate și în dezechilibrele hormonale (în principal hiperandrogenismul - un exces de hormoni masculini care poate apărea la bărbați și femei). O dietă nepotrivită este de asemenea un factor determaninat în apariția acesteia: consumul excesiv de carbohidrați, grăsimi saturate, alimente picante, alcool și cafea. Există o corelare semnificativă între severitatea seboreei și factorii emoționali, persoanele care duc o viață stresantă au cel mai des probleme cu scalpul uleios. Seboreea poate fi și rezultatul unei predispoziții genetice.
Cum contracarăm dezvoltarea seboreei?
Așa cum putem observa, pot exista multe cauze ale apariției seboreei, prin urmare, prevenirea acesteia poate fi la fel de complexă. Baza prevenirii pielii seboreice este îngrijirea adecvată. Persoanele cu piele predispusă la supraproducție de sebum trebuie să folosească șampoane anti-seboreice în scopuri de prevenție și să acorde atenție frecvenței spălării. Trebuie reținut faptul că șamponul anti-seboreic nu își va îndeplini rolul dacă îi eliminăm efectele sub forma spălării frecvente a capului. Principalul rol al unui șampon anti-seboreic este de a calma activitatea glandelor sebacee.
Cu toate acestea, dacă ne spălăm capul prea des, eliminăm stratul lipidic protector al pielii, ceea ce duce la stimularea glandelor sebacee pentru a reface rapid acest strat. Astfel, contracarăm eficacitatea șamponului anti-seboreic. Prin urmare, persoanele cu piele uleioasă trebuie să folosească un șampon anti-seboreic și să renunțe în timp la spălarea zilnică a capului. Persoanele cu scalp uscat trebuie să folosească ingrediente hidratante pentru îngrijirea pielii. Reumplerea succesivă și constantă cu apă în epidermă va preveni uscarea excesivă a pielii, astfel încât pielea nu va mai compensa pentru deficiența de apă prin supraproducția de sebum. Evitați să stați în camere uscate, să folosiți prea mult uscătoarele de păr și să vă spălați capul cu apă foarte caldă. În profilaxia anti-seboree, în afară de îngrijirea corespunzătoare a scalpului și a părului, stilul de viață are un rol important. Trebuie să acordați atenție mâncatului sănătos, odihnei suficiente și minimizării stresului.
Cum îngrijiți un scalp seboreic?
Dacă aveți deja seboree, trebuie să începeți să folosiți un șampon pentru scalp seboreic, care conține un număr de substanțe ce reglementează activitatea glandelor sebacee (de ex.: extract de ridiche neagră). Un element important în îngrijirea unui scalp seboreic îl reprezintă preparatele anti-seboreice masate în scalp după spălare, sub formă de fiole sau loțiuni, lăsate pe piele fără clătire. Este important ca aceste preparate să reducă activitatea glandelor sebacee și să hidrateze pielea.
Rețineți să masați ușor dermacosmeticele în scalp, deoarece un masaj prea intens poate stimula adițional activitatea glandelor sebacee. Cu toate acestea, trebuie să evitați să aplicați balsamuri de păr pe scalp. Aceste produse cosmetice sunt folosite pentru a hrăni firul de păr și atunci când sunt aplicate pe scalp îl pot supraîncărca. Este important să evitați spălarea capului cu apă fierbinte și să vă uscați părul cu jet fierbinte de aer în cadrul îngrijirii scalpului seboreic. Temperaturile înalte stimulează activitatea glandelor sebacee și, în același timp, pot duce la deshidratarea pielii. Reglementarea activității glandelor sebacee este un proces lung și individual, prin urmare, efectele îngrijirii anti-seboreice apar abia după o lună de tratament anti-seboreic.
Cum alegeți un preparat anti-seboree eficient?
Un preparat anti-seboreic trebuie să îndeplinească două condiții de bază. Trebuie să conțină o substanță care reglementează în mod activ activitatea glandelor sebacee (ex.: extract de ridiche neagră), dar în același timp trebuie să conțină și o substanță de hidratare (ex.: glicerină). Doar respectarea acestor două condiții determină succesul tratamentului anti-seboreic. Dacă preparatul anti-seboreic deshidratează excesiv pielea, acesta va duce la deshidratarea și deranjarea barierei hipolipidice a pielii, ceea ce va rezulta în stimularea glandelor sebacee și reapariția seboreei.